Olie Analyse en Rapport Interpretatie Workshop

Bij degene die de training hebben gevolgd werd vaak gezegd: Eindelijke een onafhankelijke Nederlandstalige (kan ook in het Engels) training waar wij daadwerkelijk verder mee kunnen. De training is ter ondersteuning om de olieanalysegegevens goed te kunnen nemen, te begrijpen en te kunnen interpreteren zodat je zelfstandig en zelfverzekerd onderhoudsbeslissingen kunt nemen op basis van de verkregen informatie. Onvoldoende uitgevoerde olieanalyses kosten niet alleen onnodig geld, maar kunnen ook leiden tot onnodige slijtage van de apparatuur en onnodige werkzaamheden waar dit niet nodig was. Elk jaar betalen industriële bedrijven veel geld aan commerciële laboratoria om olieanalyses uit te voeren van gebruikte en nieuwe machines. Vaak ontbreekt er voldoende basiskennis bij de medewerkers van het bedrijf hoe olieanalyses goed te nemen zijn, te begrijpen zijn en hoe de laboratoriumrapporten goed zijn te interpreteren.

  • Hoe wordt het beste een oliemonsternomen genomen.
  • Wat is de beste plaats van het oliemonster en wat moet worden voorkomen.
  • Hoe kun je trendrapporten gebruiken om potentiële smeermiddelstoringen te identificeren.
  • Slijtages en storingsmodus van machines op basis van rapportgegevens herkennen.
  • Te bepalen wanneer de eigenschappen van smeermiddelen moeten worden gewijzigd, schoongemaakt of hersteld.
  • De juiste test(en) te selecteren voor het verzamelen van zinvolle gegevens over smeermiddelen in gebruik.
  • Hoe je een kwaliteitslaboratorium kunt identificeren op basis van belangrijke normen.
  • Resultaten te interpreteren om de gezondheid van basisoliën en additieven te bepalen.
  • Verontreinigingen, smeermiddelstoringsmodus en hoofdoorzaken van machineslijtage te identificeren.

De Workshop wordt in 2-dagen gegeven. Dit kan worden uitgebreid tot 3-dagen. Dan wordt er meer tijd ingeruimd voor discussie/verdieping en het bespreken van de voorbeeld of meegebrachte monsternamerapporten.

Een juiste olieanalyse is de enige meetmethode die daadwerkelijk in de machine kijkt en daadwerkelijk de slijtage als eerste waarneemt. Een meetmethode waar u Proactief mee aan de slag kunt. Het is het meest waardevolle gereedschap in de gereedschapskist voor conditiebewaking. Olieanalyse laboratoria werken hard om gegevens van kritische machineconditie zo goed mogelijk aan te leveren. Het is aan u om de juiste beslissingen te nemen. In deze workshop krijgt u een systematische aanpak om olieanalyserapporten te vertalen naar uitvoerbare onderhoudsbeslissingen. U leert welke testen er zijn en hoe u de juiste testen selecteert, de juiste datapunten te bemonsteren zijn voor de vele diverse machines in het machinepark, Ook specifieke processen, omgevingen en machinecondities.

Hoe worden nauwkeurige en consistente gegevens gerealiseerd? Hoe wordt gegevensruis voorkomen? Hoe kunnen nauwkeurig valse resultaten kunnen worden geïdentificeerd? Hoe worden gegevens goed geïnterpreteerd van elementaire analyse (o.a. ICP of RDE) en metallurgische compositiecombinaties (FTIR) om slijtageprocessen te detecteren voor het instellen van de resterende levensduur van de olie (RPVOT, Voltametrie metingen) met key performance indicators (KPI's) en met het instellen van de juiste alarmlimieten.